Inventariseren tijdens de Bioblitz: veel muurplanten

Anders dan gewoonlijk gingen we deze keer op maandag- in plaats van dinsdagavond aan de slag. De reden daarvoor was de Bioblitz Rotterdam stad en haven op 21 en 22 mei om de stad. De bioblitz had als ambitie: binnen 48 uur 1000 soorten (planten, dieren, zwammen etc) waarnemen binnen de gemeente Rotterdam. Door op maandag op pad te gaan telden onze waarnemingen mee voor de bioblitz.

We verzamelden bij Metrostation Stadhuis om km-hok 92-437 rond het Hofplein te inventariseren. Ons groepje deed het noordelijke deel. Na een warme dag was er een guur windje opgestoken dus snel aan de slag.

Haagse Veer

Langs het gebouw van de Politie Eenheid Rotterdam kwamen we op het Haagse Veer waar we op een interessante kademuur stuitte. De in grote getale aanwezige Muurfijnstraal fleurde de donkere kademuur helemaal op. En de rechte harde kademuur werd verder verzacht door allerlei varens: Muurvaren, Steenbreekvaren, Mannetjesvaren, Tongvaren.

Klein purperklokje – Heuchera micrantha

Terwijl we langs de kade voortschreden viel ons oog op een tuinplant die zich wel heel erg thuis voelde hangend aan de kademuur: Klein purperklokje. Een blik naar de overzijde van de straat maakte duidelijk waar het vandaan gevlucht was: een verhoogd vaste plantenbed om de lunchende werknemers van de omringende kantoren een gezellig buitenzitje te bieden. We kunnen het Purperklokje geen ongelijk geven dat het een eigen plekje met uitzicht over het kalme water zoekt.

Daarna door naar de Venetië Passage (tegenover de Lombardkade). Een bijzonder uitziende brandnetel trok onze aandacht: Zuidelijke brandnetel. Vreemd dat juist voor de Tattooshop een verwoede poging was gedaan om deze Brandnetel te verwijderen. Wel stoere kerels en meiden die een blijvende herinnering in hun huid achterlaten door het gebruik van naalden maar een naaldje van een brandnetel niet tolereren? Gelukkig zijn aangrenzende ondernemers minder bevreesd en vinden we levensvatbare exemplaren.

Marjoleinbekje

Op dezelfde locatie heeft Marjoleinbekje zich gevestigd op de trapsgewijs opgebouwde muurtjes. Via de Lombardkade over het Pompenburg zakken we af naar Heliport; na een paar afgesloten hekken vinden we de route om deze wijk in te lopen. We vinden Egelantier, een ontsnapte tuincotoneaster en Laurierkers. Het lijkt een wijk waar de zon maar weinig doordringt en ik vind het er daardoor wat unheimisch aanvoelen. Bij de Hofbogen zien we nog Pinksterbloemen achter het buitencafé van Bird.

Doorkijkje in de Heliportwijk, op de voorgrond een Mannetjesvaren

Inmiddels heeft de gure wind vat gekregen op de aanwezige dames en die besluiten hier af te haken. De stoere mannen keerden terug naar de startlocatie om de bevindingen te delen met de anderen.

Het doel van de Bioblitz Rotterdam (1000 soorten) is trouwens ruim gehaald: de teller stond op 23 mei op 1339 soorten uit 4943 waarnemingen verzameld door 257 waarnemers. Onze waarnemingen hebben daar zeker ook aan bijgedragen.

Verslag en foto’s: Melitta van Bracht

Plaats een reactie