Rotterdam is meer dan de stad

In het kader van de Bioblitz Rotterdam gingen we op zo 21 en ma 22 mei extra op pad om planten te inventariseren. We keken buiten de stad maar binnen de gemeente Rotterdam:

  • op zondag 21 mei in de Europoort en langs de Nieuwe waterweg bij Rozenburg,
  • op maandag 22 mei in Hoek van Holland.

Europoort en Rozenburg

In de Europoort onderzochten we met vijf leden van de groep plus Remko Andeweg van Bureau Stadsnatuur een stuk leidingstraat (strook waar niet gebouwd wordt en geen bomen mogen groeien omdat er transportbuizen in de grond liggen). Het lijkt qua flora veel op een duingebied met soorten zoals Glad biggenkruid, Zilte zegge en de Kegelsilene. De ruwbladigen die het in de duinen goed doen waren ook sterk vertegenwoordigd met Veldhondstong, Slangenkruid, Gewone ossentong, Kromhals en Ruw vergeet-me-nietje.

Vier van de ruwbladigen die we aantroffen, met de klok mee vanaf linksboven:
Gewone ossentong, Kromhals, Slangenkruid (nog niet in bloei) en Veldhondstong.

En er mogen dan wel geen bomen op de leidingstraat staan, maar kleine struikjes weten zich wel te handhaven zoals Bittere wilg, Kruipwilg, Schietwilg, Eenstijlige meidoorn, Wegendoorn enRode kornoelje. Sommige struikjes boden beschutting aan de Groene keverorchis.

Grote keverorhcis

Waar het vorige jaar gemaaid was waren natuurlijk minder struiken. De bodem was daar nog wat droger en er stond bijvoorbeeld veel Zilverhaver en Zandweegbree.

Er loopt ook een stukje weinig gebruikt spoor langs de strook (een bedrijfsaftakking van de Betuwelijn). Die werd omzoomd door Gewoon en Klein robertskruid. Mogelijk stond de kruising van die twee er ook tussen, maar die hebben we niet gespot.

Klein robertskruid – Geranium purpureum

Na hier een paar uur te hebben rondgestruind verplaatsten we ons naar Rozenburg waar we een stukje van het talud langs de Nieuwe Waterweg afspeurden. Hier vonden we langs de waterlijn allerlei zilte soorten zoals Echt lepelblad, Zeeaster, Zeeweegbree en Zilte rus. Hogerop het talud verrassende soorten zoals Grasklokje, Gewone bermzegge, Tripmadam en Blaassilene.

Het talud langs de Nieuwe Waterweg bij Rozenburg | foto: Willemien Troelstra

Hoek van Holland

Op maandag 22 mei ging Karel Gort in Hoek van Holland met een groepje op pad. Zij focusten op de stinsenflora in de Hoekse Bosjes en de Duinflora. Hieronder een collage van enkele van hun vondsten.

Bovenste regel: Hartbladzonnebloem, Steenrode orchis, Melkkruid, Hazenstaart
Tweede regel: Kleine rupsklaver, Kegelsilene, Laksteeltje, Groot glaskruid.
Alle fotos: Karel Gort (op waarneming.nl)

Onze bijdrage aan de bioblitz Rotterdam

Gedurende de 48 uur die de bioblitz Rotterdam duurde zijn veel plantensoorten meerdere keren aangetroffen en doorgegeven. Maar we hebben tijdens onze bioblitz expedities zeker ook veel ‘enkelvoudige’ waarnemingen gedaan. Daarmee hebben we een stevige bijdrage kunnen leveren aan de soortenlijst van de Bioblitz die een indruk geeft van wat er op dit moment binnen de gemeente Rotterdam aan soorten voorkomt. Er zijn in totaal meer dan 550 plantensoorten doorgegeven.

Plaats een reactie