Halsbrekende toeren in de Schiemond

Bij een gure wind waren er 9 liefhebbers present voor het kilometerhok in de Schiemond. Vanaf de tramhalte gingen we in twee groepjes aan de slag, Mijn groepje (met Priscelline, Dick, Iris en Han) nam het deel met wat flatblokken en een stukje oever. Aanvankelijk zag het er niet al te opwindend uit, met wat je verwachten kunt in een stenig buurtje waar het groen zorgvuldig gemaaid wordt en in de aangeplante stukjes alles wordt weg geschoffeld. Wonderlijk vonden we een plant die in eerste instantie wat op andijvie leek, maar later als Wilde cichorei benoemd kon worden. De Russische salie was wellicht een verwildering vanuit een plantenbak. Nadere studie lijkt ook nog het bleeksporig bosviooltje te brengen, want het spoor is duidelijk te zien.

Zoekplaatje met in ieder geval Winterpostelein, Gehoornde klaverzuring, Vogelmuur en Veldereprijs.

Langs de zeer schuine oever van de Nieuwe Maas zagen we uiteindelijk in een hoek een heldergroene varen staan, Dick klom over het hek en kon al balancerend een foto maken en een stukje meepakken: Zachte naaldvaren. Een buurtbewoner kwam nog bezorgd informeren wat iemand aan het doen was. Onze uitleg deed de wenkbrauwen fronsen. Ook leuk in het zelfde hoekje: Tuinradijs, Tripmadam en Pijlkruidkers, in grotere aantallen op het basalt. Tussen de stenen restanten van een oude watertoren ontdekten we Muurvaren.

Zachte naaldvaren – Polystichum setiferum

Teruglopend langs de nieuwbouw aan de Vierhavenstraat vonden we nog Oosterse raket, eerst een kleintje, toen een grotere, en vervolgens zo ongeveer hele struiken van een meter hoog, met de lange hauwen en de kleine gele bloempjes.

We kwamen uit op 117 soorten. Wat het groepje-met-eigen-vervoer (Karin, Remko, Astrid en Willemien) scoorde is me helaas ontgaan, want ons groepje sprong (afgezien van Dick) op de eerst aankomende tram richting huis.

Tekst en de foto’s: Josien Hofs | leadfoto: Priscelline van der Pas

Nog even een paar plantenvondsten nabespreken bij de tramhalte.

Aanvulling van het andere groepje: Wij namen even de fiets om aan de andere kant van het km hok te starten en onderzochten een paar ‘havenstraten’: Keilestraat en Keileweg. De Keilestraat bleek erg stenig met maar enkele soorten tussen de straatstenen en de gevels. Pas aan het einde bij het water verscheen er wat meer groen. De kop van de Keilehaven met een schuin talud met grote steenblokken was het meest verrassend. Er groeien allerlei struikjes en bomen zoals Liguster, Rode kornoelje, Es, Hartbladige els, Meidoorn. Doordat ze iedere paar jaar gemaaid worden blijven ze laag . Daartussen vonden we een aantal plantensoorten die een sterke aanwijzing vormen dat hier duinzand is aangevoerd en daarmee zaden en knolletjes zijn meegekomen: Vroege haver, Ruw vergeet-me-nietje, Kandelaartje en Knolbeemdgras. In totaal 137 soorten.

Plaats een reactie