Jaarverslag 2023

In 2023 onderzochten we 13 kilometerhokken op een Noord-Zuid lijn door het hart van Rotterdam, allemaal kilometerhokken met x-coördinaat 92. Iedere dinsdagavond die we op pad gingen splitste de groep aanwezigen zich in tweeën en onderzochten beide groepjes hun helft van het kilometerhok.

Ook dit jaar verscheen over iedere inventarisatie-avond een verslagje. In 2023 waren er bijdragen van Wim de Kan, Astrid, Dick Hoek, Melitta van Bracht, Josien Hofs, Priscelline van der Pas, Josée van Oers, Karin Sloots, Liesbeth den Haan en Willemien Troelstra.

Bijzondere vondsten

We houden door het jaar heen een lijst bij met soorten die nieuw zijn voor de Rotterdamse Florawerkgroep. In 2023 vonden we zo’n 36 nieuwe soorten. Die soorten waren soms al wel eerder in Rotterdam gevonden, maar niet op een van onze inventarisatieavonden. Een deel ervan zijn verwilderde tuinplanten die het nog niet verder hebben geschopt dan het oversteken van de stoep, maar er zitten ook soorten die zich spontaan hebben gevestigd zoals Moerasandijvie, Bosklimopereprijs, Straatwalstro, Waterscheerling, Kleine klaverzuring, Gegroefde veldsla, Gewone bermzegge. En sommige tuinvlieders voelen zich wel echt goed thuis op hun nieuwe plek en hebben zich daar over meerdere plekken verspreid zoals Marjoleinbekje, Klein purperklokje en Muskusreigersbek.

Andere activiteiten dan inventarisatieavonden

Op 21 en 22 mei 2023 deden we mee aan de driedaagse bioblitz in het kader van Nationaal Park Rotterdam. Dat betekende dat we binnen een paar dagen drie inventarisaties uitvoerden:

Eind december 2023 organiseerden we samen met de Volkstuinvereniging Eigen Hof aan de Overschiese Kleinweg een Eindejaarsplantenjacht: een uur lang zoeken naar wat er eind december bloeit.